VIS HANDLEKURV:

Cart

Cart

NAC – hva er det og hva er egenskapene? 

NAC – hva er det og hva er egenskapene? 

NAC - hva er det og hva er egenskapene? 

I en verden av kosttilskudd og medisin er det mange ingredienser som får mye oppmerksomhet på grunn av mulige helseegenskaper. 
En av disse ingrediensene, som har vært aktuell i flere tiår, er NAC; N-acetylcystein. Men hva er egentlig NAC og hvorfor skaper det så stor interesse blant dem som er interessert i helse? I denne artikkelen ser vi nærmere på dette stoffet og dets primære egenskaper.

• Hva er NAC?

• NAC egenskaper

• NAC tilskudd og dosering

• Finnes det naturlige kilder til NAC?

• Sammendrag

Hva er NAC?

NAC er en forkortelse for N-Acetylcystein . 
Dette er aminosyren L-cystein i sin acetylerte form. 
Den er deacetylert i leveren. Det brukes som et kosttilskudd, et mukolytisk legemiddel og som en motgift ved paracetamolforgiftning (og andre forgiftninger). En av hovedegenskapene er det faktum at det er en effektiv forløper for glutation , vår viktigste endogene antioksidant.

 

Som medisin har NAC blitt brukt siden 1960-tallet og er på listen over essensielle medisiner utarbeidet av Verdens helseorganisasjon (WHO) som effektiv motgift mot forgiftning. Det ble opprinnelig patentert i 1960, og bruken i medisin ble først beskrevet i 1967. Gjennom årene har flere og flere nye bruksområder av N-acetylcystein blitt oppdaget, og listen over kjente effekter er nå omfattende.

 

NAC brukes ikke bare i medisin. Det er en populær ingrediens i kosttilskudd og i noen tilfeller kosmetikk. De mange egenskapene til NAC gjør det til et preparat som ofte brukes som en del av generell forebygging helsemessig.

 

Vi kan trygt si at NAC (blant andre antioksidanter) har vært svært vellykket i farmasøytiske, kosttilskudds- og nutrasøytiske markeder. Bare i 2016 ble det brukt ca. 3.908,2 tonn N-acetylcystein i Europa, ca. 3.005,4 tonn i USA og ca. 1.392,3 tonn N-acetylcystein i India.

NAC egenskaper

Grunnlaget for NACs effekt er dens antioksidante og anti-inflammatoriske (betennelsesdempende) egenskaper. Den antiinflammatoriske effekten oppstår ved å modulere cytokinsyntesen, da NAC hemmer den nukleære faktoren NF-KB. Nedenfor vil vi beskrive mer praktiske sider ved NAC, med fokus på de viktigste egenskapene.

Effekter på leveren

NAC har en gunstig effekt på leverens helse i møte med ulike plager:

 

• kan forhindre akutt leversvikt etter paracetamolforgiftning;

• reduserer risikoen for akutt leversvikt også ved andre forgiftninger;

• reduserer risikoen for ikke-alkoholholdig fettleversykdom.

Fordelene inkluderer antiinflammatoriske, antioksidant- og vasodilaterende effekter. Av spesiell betydning er økning av glutation i leverceller, noe som muliggjør lettere avgiftning av kroppen.

Effekter på luftveiene

NAC brukes ofte som et mukolytisk middel . Bruk av NAC ved cystisk fibrose og kronisk obstruktiv lungesykdom er godt dokumentert i forskningen, men NAC brukes ofte også ved forkjølelse for å tynne ut sekret og lindre hoste.

I medisin brukes NAC til og med som inhalasjon for å lindre luftveisplager. Dessverre ble det registrert at risiko for bivirkninger økte sammenlignet med oral form av NAC.

Effekter på immunsystemet

NAC har potensiale til å redusere smittefare. Dette skyldes bl.a. evnen til å øke glutation i leukocytter.

For å kartlegge effekten av langtidsbehandling av influensa ble det utført en dobbeltblind studie der 262 pasienter ble gitt 600 mg NAC eller placebo daglig i 6 måneder (vinter). 
Denne studien fant ut at bare 25 % av virusinfiserte pasienter i NAC-gruppen utviklet symptomer sammenlignet med 79 % av pasientene i placebogruppen . I NAC-gruppen ble det observert en tydelig reduksjon av influensalignende episoder, deres alvorlighetsgrad og sykdomsperiode, samt en tydelig reduksjon i både lokale og systemiske symptomer. Etterligning av sesongmessige humane influensa A-virus hemmes av NAC.

NAC supplement dosering


I kliniske studier var de mest brukte dosene som ga god effekt 1200 eller 2400 mg NAC fordelt på 2 eller 4 doseinger per dag . Avhengig av studien brukes lavere doser (f.eks. 600 mg per dag) eller høyere doser (f.eks. 3000 eller 4800 mg per dag). Lave doser, som 600 mg per dag , brukes vanligvis til lengre behandlinger, for eksempel for å støtte kampen mot kroniske sykdommer eller generell sykdomsforebygging. Høyere doser brukes oftere kortsiktig og målrettet for en bestemt effekt.

 

Å dele daglig dose i flere mindre porsjoner med like intervaller gjennom dagen er svært fordelaktig da halveringstiden til NAC er omtrent 6 timer . Den mest stabile NAC-konsentrasjonen kan oppnås ved å ta 4 doser om dagen hver 6. time.
Denne protokollen brukes noen ganger i studier med høyere doser (2400 mg og mer).

Finnes det naturlige kilder til NAC?

Selv om L-cystein forekommer naturlig i proteinene til mange planter og dyr, er N-acetylcystein i sin spesifikke form ikke vanlig å finne i naturen. Råmaterialet som brukes til å produsere NAC-tilskudd fremstilles i laboratorier. Til dags dato finnes det ingen matkilder som gir tilfredsstillende mengde NAC i naturlig form. En av de få, men fortsatt beskjedne, kildene til NAC er løk ( Allium cepa ), som inneholder omtrent 45 mg NAC per kilo. Små spor kan også være tilstede i andre grønnsaker og noen frukter.

Sammendrag

NAC-tilskudd er et universelt verktøy for å støtte god helse. Det påvirker hovedsakelig åndedretts-, immun- og leversystemet, men dets fordeler inkluderer også nevrobeskyttelse, fertilitetsstøtte, bremsing av aldring og mange andre sider ved god helse. Ved oral bruk har den en meget god sikkerhetsprofil.

Hva ser du etter?

Hvis vi ikke har en vare på lager, kan du forhåndsbestille varen.
Det betyr at vi sender den så snart den er på lager.
OK