Nootropics og søvn – hva er sammenhengen?
God søvnkvalitet er avgjørende for hjernens helse. Om vi har kronisk søvnmangel, vil vi nesten sikkert merke påvirkning på hukommelsen og tregere hjernerespons.
Sammen med nedgang i energi er dette de mest typiske effekter av søvnmangel.
Lurer du på hvordan kognitivt forsterkende stoffer, det vil si nootropics, påvirker søvnen?
Svaret på dette spørsmålet er komplekst, men vi har veldig nyttig og informasjon om dette emnet her.
• Hva er forholdet mellom bruk av nootropics og søvnkvalitet?
• Hvilke nootropics kan støtte søvnen?
• Hvilke nootropics kan forverre søvnen?
• Sammendrag
Hva er forholdet mellom bruk av nootropics og søvnkvalitet?
Effekten på søvn er ikke målet for nootropics. Avhengig av stoffet og dets virkning, kan effekten på søvn være positiv eller negativ.
Dette er heller bivirkninger, som følge av typen hovedprokognitive mekanismer.
Mange nootropics er ment blant annet å:
midlertidig stimulere hjernen til aktivitet, eller til og med stoppe tretthet og døsighet, slik at disse følelsene ikke forstyrrer arbeid eller studier. Andre er på sin side ment å støtte hukommelsesprosesser på lang sikt – vi bruker dem ikke for umiddelbar effekt og noen av effektene deres kan utøves bl.a. ved å støtte søvn og regenerering.
Hvis du sliter med søvnforstyrrelser eller er svært følsom for sentralstimulerende midler, må du tenke fornuftig når du velger de riktige nootropika for deg selv og finne ut når de skal brukes.
Hvilke nootropics kan positivt påvirke søvn?
Vi har flere nootropics å velge mellom som kan fremme god søvn på en eller annen måte. Noen av dem lindrer stress og beroliger følelsene, noe som gjør at du kan slappe bedre av og deretter sovne lettere og sove godt.
Et godt eksempel på dette er sitronmelisse . Du forbinder sannsynligvis først denne aromatiske urten med dens beroligende og søvnfremkallende egenskaper. Det viser seg at det også er en nootropic. Dette skyldes bl.a. påvirkning på mekanismer, som generelt ikke har negativ innvirkning på søvnen, men er svært gunstig for hukommelsen.
Eksempler på mer klassiske nootropics for søvn:
• l-theanine – en aminosyre fra te som setter hjernen i en avslappende tilstand som ligner på en tilstand forbundet med meditasjon; kan lindre bivirkninger av sentralstimulerende midler (f.eks. koffein), som; urolighet, skjelving på hånden, etc.;
• magnesiumtreonat – er en form for magnesium som migrerer veldig effektivt til hjernen.
• Det er studier som indikerer forbedrede kognitive funksjoner takket være tilskudd av dette, og å dekke mangelen gjør det mulig å regulere søvn, redusere irritabilitet og lindre følelsen av tretthet i løpet av dagen.
• Bacopa monnieri – er et adaptogen og en urte som hjelper på hukommelsen, og samtidig demper og roer ned, og til og med får noen mennesker til å sovne;
• Ashwagandha – er et annet adaptogen som hjelper mange mennesker å sovne raskere i det lange løp, samt stabiliserer følelser på daglig basis.
Hvilke nootropics kan begrense søvn?
Nootropics som stimulerer nervesystemet vil definitivt begrense søvn, spesielt hvis de tas for sent på dagen. Vi snakker her om de som hovedsakelig påvirker katekolaminer (noradrenalin, dopamin), dvs. koffein, fenylpiracetam, modafinil osv, og de som stimulerer glutamatsystemet, som sunifiram, noopept og lignende.
Tilskudd som stimulerer det kolinerge systemet, som Alpha GPC eller Huperzine A, kan ha forskjellige effekter.
I de aller fleste tilfeller påvirker de ikke søvn, og for noen mennesker forbedrer slike tilskudd til og med søvnkvaliteten og forsterker regenerative prosesser. Det er imidlertid verdt å nevne at noen ganger oppstår motsatt effekt ved at de reduserer søvn og forårsaker intense drømmer.