VIS HANDLEKURV:

Cart

Cart

Natriumbutyrat – virkning, indikasjoner og dosering  

Natriumbutyrat – virkning, indikasjoner og dosering  

Smørsyre, eller natriumbutyrat, har blitt populært de siste årene. Ikke på grunn av en hype, som ofte kan skje i en verden av kosttilskudd og kosthold, men på grunn av den vanlige forekomsten av gastrointestinale sykdommer. Det har hatt gode resultater mot uønskede symptomer, ogstøtter også behandling av årsakene til dysfunksjon i fordøyelsessystemet.

• Hva er natriumbutyrat

• Virkningsmekanisme for natriumbutyrat

• Kostholdskilder til natriumbutyrat

• Helsefordeler med natriumbutyrat

• Hva bør natriumbutyrat kombineres med?

• Hvor mye natriumbutyrat bør du ta?

• Hvordan bruke natriumbutyrat?

• Bivirkninger av natriumbutyrat

• Natriumbutyrattilskudd og irritabel tarmsyndrom (IBS)

• Natriumbutyrat og vekttap

• Sammendrag

 

Hva er natriumbutyrat

 

Butyrat (smørsyre) er en kortkjedet fettsyre som inneholder 4 karbonatomer, inkludert en karboksylgruppe. Fettsyrer, som navnet antyder, er byggesteinene i fett som cellene trenger for å fungere ordentlig. Butyrat syntetiseres i tarmene når bakterier i veggene gjærer ufordøyelige fibre fra matvarer rik på komplekse karbohydrater.

 

Butyrat er den foretrukne energikilden for celler i tykktarmsveggen. Det er viktig for å opprettholde en sunn, ugjennomtrengelig barriere mellom tykktarmen og blodet, samtidig som det forhindrer betennelse i tarmen.

 

Butyratproduksjon avhenger i stor grad av pH i tykktarmen. Bakterier som produserer butyrat trives i et surere miljø (dvs. et med lavere pH), mens bakterier som produserer andre kortkjedede fettsyrer, som acetat og propionat, foretrekker et mer alkalisk miljø (dvs. et med høyere pH). 

 

Natriumbutyrat i seg selv er et salt laget av kombinasjonen av smørsyre og natrium, som er en stabil form for butyrat, som ofte brukes i kosttilskudd som støtter tarmhelsen.

 

Virkningsmekanisme for natriumbutyrat

 

Butyrat hemmer aktiviteten til histondeacetylase (HDAC) – et enzym som pakker DNA-molekyler inn i tette, kompakte strukturer og hindrer dets uttrykk. Butyrat løsner med andre ord strukturen til DNA og øker dermed genuttrykket.

HDAC-hemmende medisiner brukes i dag til å behandle bipolare lidelser og forebygge epileptiske anfall. Tidlig forskning tyder på at de også kan være effektive antidepressiva.

 

Koblingen mellom butyrat og HDAC bidrar til å forklare hvorfor tarmfloraen vår har så stor innvirkning på vår mentale helse. Faktisk har personer med alvorlig depressiv lidelse, ifølge forskning, betydelig færre butyrat-syntetiserende bakterier i tarmen enn friske mennesker.

Kostholdskilder til natriumbutyrat

 

Butyrat kan til en viss grad fås direkte fra kostholdskilder. For eksempel er meieriprodukter rike på smørsyre, spesielt smør (som navnet på stoffet antyder).

 

Smør, som er en så rik kilde til denne syren at den tok navnet fra den, inneholder omtrent 3 til 4 % butyrat i form av tributyrin. Vegetabilske oljer inneholder også smørsyre i en viss grad.

 

Å spise mer fiber øker produksjonen av butyrat fra visse bakterier i tarmen. Generelt er det en sammenheng mellom høyere forbruk av plantemat og økte nivåer av kortkjedede fettsyrer (SCFA), inkludert butyrat, syntetisert i fordøyelsessystemet.

 

Imidlertid øker ikke alle plantebaserte matvarer butyratnivået i kroppen. For eksempel er en diett med mye frukt eller stivelse assosiert med høye nivåer av butyrat i tarmen, men hvetekli, som er naturlig lav i stivelse, øker ikke butyratsyntesen i tarmen.

 

Avhengig av sammensetningen av tarmfloraen din, kan følgende matvarer aktivere celler som produserer SFCA, inkludert butyrat:

 

• Produkter rike på inulin : artisjokker, hvitløk, purre, løk og asparges

 

• Mat med høyt innhold av frukto-oligosakkarider (FOS) : frukt og grønnsaker, inkludert bananer, løk, hvitløk og asparges

 

• Mat rik på resistent stivelse : kokt og avkjølt ris, poteter og grønne bananer

 

• Produkter rike på pektin : epler, aprikoser, gulrøtter, appelsiner

 

• Havrekli

 

• Arabinoxylan

 

• Guargummi

 

• Arabinogalaktan

 

• Mel laget av mais, potet eller grobladstivelse

 

Helsefordeler med natriumbutyrat

 

De viktigste helsemessige fordelene med natriumbutyrat inkluderer:

• Gir energi til tykktarmsceller

• Forebygger tykktarmskreft

• Øker den mitokondrielle aktiviteten

• Hindrer giftstoffer fra å passere gjennom tarmbarrieren

• Forbedring av insulinfølsomheten

• Fremmer sunn vekt

• Bekjemper betennelse

• Hindrer utviklingen av patogene bakterier

• Beskytter nervesystemet

 

Fordøyelsessystem og natriumbutyrat

 

Fordøyelsessystemet er stedet der maten brytes ned i hovedfaktorer;
-absorpsjon av næringsstoffer
-opprettelse og vedlikehold av immunforsvar
-dannelse av vitaminer og energi for tarmene, takket være hvilke de kan utføre sine funksjoner.
Smørsyre tilhører kortkjedede fettsyrer (SCFA) og er den grunnleggende energikilden for tarmepitelceller. Ren smørsyre lukter ikke godt , men den er tilstede i kroppen vår, noe som bekreftes av dens tilstedeværelse i den oppblåste maten under oppkast.
Dette har også blitt bevist av en rekke studier på oppbygningen av tarmmiljøet. Den viktigste informasjonen er at smørsyre kan:

 

• Kan være organismen vi produserer

 

• tilføres gjennom mat i små mengder (f.eks. kjøttfett, fete meieriprodukter),

 

• Inntas i form av kapsler.

 

Produksjonen av smørsyre i kroppen skjer takket være tilstedeværelsen av bakteriefloraen , som bruker fiberen vi bruker i gjæringsprosessen. Fiber finnes hovedsakelig i belgfrukter (erter, bønner, soyabønner, erter, kikerter, linser osv.), nøtter, kornprodukter, fullkornsprodukter og fremfor alt grønnsaker og frukt. Det påpekes at et fiberrikt kosthold reduserer risikoen for tykktarmskreft og bidrar blant annet til god produksjon av smørsyre.

 

Smørsyre , som forekommer i animalske produkter (animalsk fett, meieriprodukter), er en god kilde, men det bør huskes at animalsk fett er rikt på mettede fettsyrer, som i henhold til de siste kostholdsanbefalingene bør inntas i små mengder i et balansert kosthold.

 

Den siste kilden til natriumbutyrat er en kapsel, som gjennomgikk mange tester før den ble tatt i bruk.
Natriumbutyrat metaboliseres ganske raskt i magesekken og i den første delen av tynntarmen, og det er derfor det tok lang tid å jobbe på en kapsel som kunne nå intakt til bl.a. jejunum, ileum og tykktarmen. Til slutt ble den innelukket i en motstandsdyktig kapsel, noe som reduserte den ubehagelige lukten av stoffet betydelig, og takket være dette kan de fleste bruke dette uten problemer.

 

Hoveddelen av forskning på fordelene med smørsyre fokuserer på fordøyelseskanalen. Studier har vist at smørsyre kan ha en positiv effekt på pasienter med funksjonelle og inflammatoriske tarmlidelser. Det viser seg imidlertid at dette ikke er det eneste målet for forskningen, så i fremtiden vil det trolig dekke mange helseaspekter.

 

Natriumbutyrat og IBS

 

IBS, dvs. irritabel tarm syndrom , kan karakteriseres av ulike symptomer, fra forstoppelse, diaré, flatulens eller magesmerter. Forskning pågår fortsatt, men flere av dem benytter muligheten av å bruke smørsyre. Det bemerkes at inntak av smørsyre kan føre til en reduksjon i magesmerter under avføring og normalisering av avføring hos personer med IBS [3]. Studien involverte 66 personer. 34 av dem fikk natriumbutyrat i en dose på 300 mg (2 ganger 150 mg daglig) og resten fikk placebo under standard IBS-behandling. Positive effekter under bruk ble observert etter 4 uker.
En annen studie som involverte 113 personer viste at i tarmene til personer med IBS er antallet bakterier som er ansvarlige for produksjonen av smørsyre for lavt, noe som nødvendiggjør videre forskning på kosttilskudd.
Den nøyaktige mekanismen er fortsatt uklar. Interessant nok kan tilstedeværelsen av smørsyre i tarmen hemme veksten av uønskede bakterier som negativt påvirker tarmfunksjonen, og dette kan være årsaken til reduksjonen av IBS-symptomer. Smørsyre kan også forbedre vannopptaket i tarmen, noe som er viktig hos pasienter med diaré, inkludert medfødt diaré.

 

Natriumbutyrat og ulcerøs kolitt

UC er en inflammatorisk tarmsykdom der produksjonen av smørsyre er svekket, noe som kan være en av årsakene til negative endringer i tykktarmsslimhinnen.
Forstyrret produksjon skyldes hovedsakelig nedsatt butyratoksidasjon.
Natriumbutyrattilskudd kan være en delvis løsning på dette problemet .
Å tilføre butyrat til tarmene eksogent (kapsler, infusjoner) bidrar til delvis å overvinne utilstrekkelighet i oksidasjonsprosessen. Dermed legges det merke til at hos pasienter som lider av UC, forbedrer administrering av butyrat tilstanden til tarmslimhinnen både ved klinisk, endoskopisk og histopatologisk undersøkelse [8]. Denne sykdommen er også assosiert med ubalanse i elementene i kroppen, inkludert: høy konsentrasjon av klorider og natrium. I en dyrestudie ble det bemerket at tilskudd med natriumbutyrat øker sjansen for å gjenopprette riktig nivå.

 

Natriumbutyrat og Crohns sykdom

 

Crohns sykdom , ved siden av UC, er dette en av de inflammatoriske tarmsykdommene der effekten av natriumbutyrattilskudd sees. Ved begge sykdommene må den endelige effekten vurderes nøye, siden det ikke finnes noen metaanalyse eller harde bevis ennå. Det spekuleres imidlertid i at det ved begge sykdommene er mangel på natriumbutyrat i fordøyelseskanalen. Dette er foreløpig bekreftet av flere studier, inkludert en klinisk studie som involverer barn som lider av Crohns, men dette er ikke nok informasjon til å hevde at natriumbutyrat effektivt og tilstrekkelig reduserer tarmbetennelse. Likevel er det en annen ting som er lovende. Natriumbutyrat øker nivået av glutation, som er en sterk antioksidant. Vi vet også at glutation har evnen til å forsvare seg mot oksidativ skade, som kan øke betennelse i tarmen.

 

Natriumbutyrat og forebygging av tykktarmskreft

 

En interessant opplysning som har dukket opp i det medisinske miljøet er at natriumbutyrat kan redusere risikoen for tykktarmskreft, og det argumenteres for at det bør brukes som behandling for mennesker med kreftdiagnose. Foreløpig blir denne uttalelsen sett på med stor forsiktighet, men biokjemikere erkjenner at smørsyre kan hemme veksten og spredningen av tykktarmskreftceller, samt få kreftceller til å gjennomgå apoptose.
Foreløpig finnes det ingen metaanalyser, men enkeltstudier bekrefter den anti-krefteffekten av smørsyre.

 

Natriumbutyrat og vekttap

 

Rollen til tilskudd ved innvirkning på vekttap blir fortsatt undersøkt. Når det gjelder natriumbutyrat, søkes det også etter flere potensielle fordeler, og selv om forskningen i dag hovedsakelig utføres på gnagere, sies det allerede at tilskudd med natriumbutyrat kan virke positivt på personer med metabolske sykdommer, fedme og diabetes. For eksempel ble det undersøkt om natriumbutyrat kunne forbedre insulinfølsomheten og energiforbruket hos mus. Teorien ble bekreftet og en forbedring i funksjonen til mitokondriene ble også registrert. En annen studie viser at bruk av natriumbutyrat kan redusere nivået av hormonet ansvarlig for å generere appetitt. Syre kan ikke kalles et slankemiddel, men denne informasjonen er verdt mer forskning, fordi ikke bare hormonregulering, men også appetittkontroll spiller en viktig rolle i prosessen med å redusere kroppsfett.

 

Natriumbutyrat og nervesystemet

 

Tarmmikrobiomet påvirker nervesystemets funksjon, og siden smørsyre har en positiv effekt på tarmen, er det da også en sjanse for at nervesystemet også kan støttes av natriumbutyrat. I 2016 ble det anerkjent at tilskuddet kan være nyttig i behandling av nevrologiske sykdommer. Den beskyttende effekten av butyrat på nerveceller vurderes, spesielt ved Parkinsons sykdom.

 

Hva bør natriumbutyrat kombineres med?

 

I forskning blir natriumbutyrat testet for synergistiske effekter med andre antikreftstoffer. For eksempel forhindret kombinasjonen med nikotinamid og kalsiumglukarat dannelsen av epidermale svulster hos mus.

 

I leukemiceller var en kombinasjon av natriumbutyrat og den planteavledede forbindelsen artemisinin svært effektiv til å drepe kreftceller, selv ved lave doser.

 

Noen forskere foreslår en kombinasjon av natriumbutyrat og interleukin-2 (IL-2)
Dette er et cytokin som aktiverer naturlige dreperceller, sammen med butyrat. Ifølge studier på rotter hjelper denne kombinasjonen immunsystemet å utføre en mer presis reaksjon mot kreftceller.

 

Hvor mye natriumbutyrat bør du ta?

 

Den typiske dosen av natriumbutyrat brukt i studier er 150–300 mg/dag, og dette er den hyppigst anbefalte dosen innen produkter som inneholder dette stoffet.

Det er imidlertid ikke lett å bestemme den optimale dosen av tilskudd, for resultatene av eksisterende studier som fokuserer på dette problemet er ofte tvetydige. Den høye viskositeten til tarminnholdet, tilstedeværelsen av bakteriell biofilm, et flekkvis slimlag på overflaten av tarmslimhinnen og den raske absorpsjonen av kortkjedede fettsyrer gjør det vanskelig å bestemme deres konsentrasjon på overflaten av selve slimhinnen. På den annen side reflekterer ikke konsentrasjonen av kortkjedede fettsyrer i tarmens lumen eller avføring hastigheten på deres produksjon.

 

Alle disse faktorene gjør det vanskelig å bestemme en tilskuddsdose som vil opprettholde optimale butyratnivåer i fordøyelseskanalen. Derfor, i tilskudd, foreslås det å ta en dose på omtrent 300 milligram per dag for å minimere risikoen for butyratmangel.

 

Natriumbutyrat tas best sammen med et av dagens hovedmåltider. Helst frokost eller middag.

 

Den daglige dosen av butyrat kan deretter deles inn i to doser (en halvtime etter frokost, den andre en halvtime etter middag).
Eventuelt kan hele dosen tas en halvtime etter hvert måltid.

Bivirkninger av natriumbutyrat

 

I studier med doser på omtrent 300 milligram per dag, rapporterte forskerne ingen bivirkninger. Imidlertid har det ennå ikke blitt utført studier som undersøker mulig toksisitet og bivirkninger av natriumbutyrat, så det er verdt å vise forsiktighet ved bruk av større doser.

 

Men hvis du er gravid eller ammer, kan det være tryggere for deg å unngå tilskudd av natriumbutyrat. En dyrestudie viste at administrering av natriumbutyrat til drektige og diegivende rotter førte til insulinresistens og økt fettlagring hos avkommet.

 

Natriumbutyrattilskudd og irritabel tarmsyndrom (IBS)

 

Et av hovedformålene med natriumbutyrattilskudd er å støtte fordøyelsessystemet ved spesifikke medisinske tilstander. Den vanligste plagen i fordøyelseskanalen er irritabel tarm (også kalt IBS).

 

I en studie som undersøkte den direkte innvirkningen av natriumbutyrat på IBS-pasienters velvære , reduserte 12 ukers tilskudd med 300 milligram natriumbutyrat magesmerter og forbedret generell livskvalitet hos de fleste forsøkspersoner.

 

Av denne grunn er det ofte foreslått å starte butyrattilskudd om man sliter med denne tarmsykdommen.

 

Natriumbutyrat og vekttap

 

Det viser seg at natriumbutyrat ikke bare trengs hos personer som sliter med forstyrrelser i fordøyelsessystemet. Det viser seg at personer med mer vanlige utfordringer også kan ha nytte av tilskuddet, for eksempel ved overvekt .

 

Overvektige mennesker lider veldig ofte av intestinal dysbiose, som forårsaker unormal fordøyelse og dermed metabolisme av maten som konsumeres. Natriumbutyrat kan forhindre dysbiose, og skaper en riktig balanse av intestinal mikroflora, noe som vil øke effektiviteten av vekttapet.

Sammendrag

 

Natriumbutyrat trenger ytterligere forskning, men vi kan allerede se at det har en gunstig effekt, ikke bare på tilstanden til tarmene, men også under sykdommer relatert til dem (Crohns, UC), forebygging (kreft). Ikke bare det, men også når det gjelder metabolsk helse og riktig funksjon i hjernen. De mest ubestridelige fordelene er ved å forbedre tilstanden til tarmene. Den optimale dosen av natriumbutyrat for forebygging er fortsatt ukjent, men studier har brukt doser på 150-300 mg, som har resultert i tydelig bedring hos personer med nedsatt fordøyelseskanalfunksjon. Imidlertid bør doseringen konsulteres med en spesialist. Behovet for systematisk tilskudd er vektlagt, så et enkelt inntak av natriumbutyrat vil ikke gi resultater.

Hva ser du etter?

Hvis vi ikke har en vare på lager, kan du forhåndsbestille varen.
Det betyr at vi sender den så snart den er på lager.
OK